top of page

Povoljni apartmani u blizini Šibenika

Što posjetiti u našoj blizini?

Imamo sve potrebne informacije

Naše malo mjesto Brodarica ima jedinstveni privileg, budući da je na sjecištu lokaliteta mnogih znamenitosti, od kojih su sve jako lako dostupne. 

Evo samo nekoliko odabranih top destinacija u šibenskoj regiji :

 

1. Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka | Apartmani Brodarica

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a zbog posjetitelja postoje i turističke djelatnosti. S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke. 

(Izvor: http://www.np-krka.hr/en/)

2. Katedrala svetog Jakova

Katedrala svetog Jakova Šibenik | Apartmani Brodarica

Katedrala svetog Jakova u  Šibeniku (1431-1535), na dalmatinskoj obali, svjedoči o znatnim razmjenama  u području monumentalnih umjetnosti između sjeverne Italije, Dalmacije i Toskane u 15. i 16. stoljeću. Tri arhitekta koji su se nasljeđivali u izgradnji katedrale  - Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus i Niccolò di Giovanni Fiorentino - razvili su strukturu koja se u potpunosti sastoji od kamena i koristili su jedinstvene konstrukcijske tehnike za lukove i kupolu katedrale. Forma i dekorativni elementi katedrale, kao što je jedinstven friz dekoriran sa 71 skulpturom lica muškaraca, žena i djece, također ilustriraju uspješnu fuziju gotike i renesanse.

(Izvor :http://whc.unesco.org/en/list/963)

3. Tvrđava svetog Mihovila

Tvrđava svetog Mihovila Šibenik

Tvrđava sv. Mihovila podignuta je na ušću rijeke Krke u more, na kamenoj uzvisini šezdeset metara nad morem. Na njoj je započeo život grada Šibenika koji se u povijesnim izvorima prvi put spominje godine 1066. u vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV.Na današnjoj tvrđavi prepoznaje se kontinuitet gradnje od 13. do 18. stoljeća, ali najveći dio potječe iz 15. i 16. stoljeća. Njezin tlocrt ima oblik nepravilnog četverokuta. Na istočnom dijelu tvrđave sačuvane su dvije kvadratne, a na sjevernom dvije poligonalne kule. Glavni tvrđavski ulaz, gotičkih karakteristika, nalazi se na istočnoj strani.Arheološkim istraživanjima unutar spomeničkog kompleksa pronađeni su brojni ostaci materijalne kulture od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Unutar tvrđave nalazila se crkva sv. Mihovila koja se u povijesnim izvorima spominje već u 12. stoljeću.

Godine 2014. dovršen je projekt Revitalizacije tvrđave sv. Mihovila, financiranog iz pretpristupnog EU fonda IPAIIIC – BRI, koji uključuje obnovu tvrđave i gradnju ljetne pozornice sa 1077 mjesta. Tvrđava sv. Mihovila tako postaje prepoznatljivi spomenik kulturne baštine dostupan posjetiteljima i mjesto koje pomovira kulturni turizam organizacijom različitih kulturnih, glazbenih i scenskih događanja.


(Izvor : http://www.sibenikregion.com/en/cultural-heritage/fortifications/st-michael-s-fortress

 

bottom of page